16-02-2021

Три місяці «зелених» аукціонів в Україні: аналітика та тенденції

Восени 2020 року на ринку електроенергії України вперше відбувся продаж «зеленої» електроенергії на біржі. Така торгівля за двосторонніми договорами розпочалася завдяки ініціативі державного підприємства «Гарантований покупець».

flowaround_left

Старт торгів

Перший аукціон з продажу електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) відбувся 5 жовтня 2020 року. 

Де і як проходять аукціони

Електроенергія з ВДЕ за двосторонніми договорами продається на товарній біржі – «Українська енергетична біржа». Це аукціони на підвищення ціни. Таким чином у ринку є можливість визначитися, за якою ціною купувати електричну енергію.

Правила проведення

Основний документ, який визначає правила продажу «зеленої» електроенергії на біржі – це Порядок проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Крім того, для участі в якості покупця в аукціонах на ТБ «Українська енергетична біржа» необхідно ознайомитися з Регламентом організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії, укласти договір з біржею та пройти відповідну акредитацію.

«Зелені» аукціони Гарантованого покупця доступні для будь-якого учасника ринку електроенергії.

Кількість торгів

Від старту зелених аукціонів відбулося 13 біржових торгів. У жовтні – коли були започатковані аукціони – відбулося п’ять з них. 

Результати торгів

З моменту старту аукціонів для продажу запропоновано понад 1 млн МВт•год електроенергії з ВДЕ. За їх результатами підприємство реалізувало 874 561 МВт•год. Загалом ціна на електроенергію за результатами аукціонів Гарантованого покупця вище, ніж ціна на ринку «на добу наперед» (РДН).

 

Усі торги підприємства стали результативними. Для аукціонів Гарантованого покупця характерні:

 

Для збереження високого рівня зацікавленості з боку учасників Гарантований покупець диверсифікує продукти: пропонується низка позицій з лотами різних розмірів у окремі години доби, зокрема базове навантаження та блочні «денні» заявки.

Завдяки зазначеному підходу та ефективній торговельній стратегії спрямованій на максимізацію прибутку, торги підприємства демонструють стабільно високі результати – ціна на електроенергію в результаті конкурентної боротьби учасників може зростати до 60 %. Наразі максимальне значення становить 1608 грн/МВт•год.

За результатами аукціонів вже укладено понад 100 договорів. Переможцями торгів стали понад 60 учасників ринку.

Чи є «зелені» аукціони вигідними?

Укладені двосторонні договори сприяли зниженню небалансів підприємства та отриманню додаткового доходу. Обсяги електроенергії, які зараз виставляються на аукціон, раніше з високою ймовірністю «випадали» на балансуючий ринок. Через це, за Правилами ринку, від її реалізації підприємство отримувало мінімально можливий виторг, ще й із суттєвою затримкою.

Виручені кошти підприємство невідкладно спрямовує на розрахунки за «зеленим» тарифом.

Переваги аукціонів з продажу електроенергії з ВДЕ

Завдяки аукціонам Гарантованого покупця екологічно-відповідальні споживачі мають доступ до унікального продукту – «зеленої» електроенергії. Таким чином національний ринок електроенергії продовжує свій шлях в обраному європейському векторі розвитку, що сприяє «зеленому» переходу України.

Електрична енергія з відновлюваних джерел є більш привабливою завдяки своїй іміджевій складовій, попри дещо вищу її вартість у порівнянні з електроенергією, запропонованою на продаж іншими учасниками ринку. 

Що пропонує Гарантований покупець:

 

 

Раніше
04-02-2021

Турки інвестують 72 млн євро у вітроелектростанцію біля Славського