12-12-2019

Інвестиції в альтернативну енергетику: оцінка окупності сонячної електростанції в 1 МВт

Сонячні електростанції (СЕС) є найпоширенішими промисловими об'єктами ВДЕ в Україні. За даними НКРЕКП, в структурі виробничих потужностей об'єктів ВДЕ СЕС займають більше 65%. Багато в чому, поширеність СЕС в Україні обумовлена ​​доступністю технологій, невисоким порогом входу на ринок навіть для приватних домогосподарств, високим рівнем «зеленого» тарифу, а також хорошим рівнем інсоляції території України, який перевищує рівень інсоляції Німеччини – одного зі світових лідерів генерації сонячної енергетики. У цьому матеріалі розглянемо економіку інвестицій в СЕС потужністю 1 МВт – потужність, яку можна вважати базовою для промислового входу на ринок альтернативної енергетики в Україні.

Інвестиції в СЕС потужністю 1 МВт: на межі «зеленого» тарифу та аукціону

З 2020 року в Україні почне діяти нове законодавство, згідно з яким об'єкти СЕС потужністю понад 1 МВт для гарантованого викупу електроенергії державою повинні будуть перемогти у відповідному державному аукціоні за розподілом квот «зеленої» генерації. Аукціонні ціни за Законом повинні бути не вищими чинного «зеленого» тарифу, що, з одного боку, збільшує терміни окупності проекту, але, з іншого боку, збільшує загальну прибутковість проекту, оскільки дає інвестору 20-річний період гарантованого викупу електроенергії за фіксованою аукціонною ціною, в той час як «зелений» тариф перестає діяти вже через 10 років, в 2030 році. Також за новим законодавством, інвестор отримує гарантії викупу «зеленої» електроенергії до початку будівництва об'єкта, а не після здійснення інвестицій. Більш детальну інформацію про функціонування аукціонів для об'єктів ВДЕ читайте тут.

Тому розглянута потужність СЕС в розмірі 1 МВт може бути прийнята інвестором в якості базової оціночної величини, порогової потужності, вихід за рамки якої визначає форму державної підтримки («зелений» тариф або аукціон), і, відповідно, ризики і прибутковість проекту. Тут варто відзначити також і те, що проект може вводитися чергами, менше 1 МВт кожна, що створює додаткові можливості (опціони) для маневру при розрахунку окупності.

Крім того, розуміння економіки проекту СЕС потужністю в 1 МВт важлива і з точки зору оцінки масштабування проектів. Така оцінка дозволяє розрахувати оптимальну потужність з точки зору окупності для проектів понад 1 МВт.

Таблиця 1. Усереднені оголошені інвестиційні показники проектних компаній будівництва СЕС в Україні потужністю 1 МВт

Показник

Значення

  1.  

Обсяг інвестицій

0,7-1,3 $ за 1 Вт встановлюваної потужності (0,7-1,3 млн. долларов)

  1.  

Площа сонячних панелей

1,5-2 Га

  1.  

Термін будівництва ы введення в експлуатацію СЕС

від 7 до 12 місяців

  1.  

Чисте вироблення електроенергії в рік

от 1 140 000 кВт*ч до 1 350 000 кВт*ч. Далі для розрахунків використовуємо середнє значення – 1245000 кВт*ч.

  1.  

«Зелений» тариф 2020 року (без надбавки 5-10% за використання українських технологій)

0,1126 (наземна) євро за кВт*ч

  1.  

Усереднений річний дохід за «зеленим» тарифом при вводі в експлуатацію в 2020 році

140 187 євро

  1.  

Витрати в рік на обслуговування станції

ФОП для 5 людей + податки

  1.  

Період окупності

6-8 років

  1.  

Термін служби інверторів

20-25 років

  1.  

Термін служби сонячних панелей

необмежений, але можливе зниження потужностей панелі до 0,8% в год



Технологічна схема роботи СЕС

Наземна СЕС є промисловим наземним об'єктом, який перетворює сонячну енергію в електрику і продає таку електрику державі за «зеленим» тарифом або аукціонною ціною. На відміну від автономних станцій, комерційні СЕС є мережевими, тобто вони функціонують спільно із загальною енергомережею і підключені до неї.

 



Рисунок 1: Схема функціонування та комплектації СЕС (рисунок надано компанією ІКНЕТ)

Як видно з Рисунка 1, ключовими елементами СЕС є сонячні панелі, інвертори (пристрої для перетворення постійного струму в змінний, перетворюють і передають електроенергію від сонячних панелей в зовнішню мережу), розподільний пункт, трансформаторна підстанція, система АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електроенергії) і система моніторингу, яка є віддаленою і дозволяє вести облік електроенергії в онлайн-режимі.

Принциповим для інвестора є:

1) Вибір виробника сонячних панелей і інверторів

2) Відстань електромереж і можливість підключення до них

3) Вибір і оформлення земельної ділянки для установки СЕС

З готовими ділянками для будівництва СЕС можна ознайомитися тут. Якщо первинної оцінки можливості будівництва СЕС на ділянці ще немає – важливо звернутися до фахівців за консультацією, оскільки підключення до енергомереж, характеристика точки підключення і її віддаленість можуть значно вплинути на вартість проекту.

Вироблення електроенергії СЕС протягом року

При плануванні фінансової моделі важливо враховувати сезонність і рівень інсоляції на території. На рисунку 2 показані орієнтовна динаміка вироблення електроенергії по місяцях в різних областях.

Рисунок 2. Орієнтовна динаміка вироблення електроенергії за місяцями в різних областях України

В абсолютних величинах, в залежності від характеристики станції і території, місячна вироблення електроенергії коливається від 30-50 тисяч КВт * год в зимові місяці до 140-170 тисяч КВт * год в літні місяці роботи СЕС.

Усереднена кошторис проекту будівництва СЕС потужністю 1 МВт

Пропозиції різних проектних компаній з будівництва СЕС потужністю 1 МВт досить розкидані за ціною обладнання: від 320 до 660 тисяч доларів на сонячні панелі і від 65 до 188 тисяч доларів за інвертори. Водночас пропозиції можна порівняти за ціною проектно-кошторисних і пусконалагоджувальних робіт – 23-30 і 75-85 тисяч доларів відповідно. В середньому, вартість СЕС потужністю 1 МВт при замовленні у проектних компаній становить близько 950 тисяч доларів з ПДВ.

Таблиця 2. Усереднені ціни проектно-кошторисних і пусконалагоджувальних робіт проектних компаній для будівництва СЕС потужністю 1 МВт

Стаття витрат

Сума, доларів США з НДС

1

Проектно-кошторисні роботи, оформлення дозвільної документації, оформлення «зеленого» тарифу та ін.

25 000 - 30 000

2

Устаткування

 

 

Сонячні панелі

320 000 - 660 000

 

Інвертори

65 000 - 188 000

 

Система кріплення сонячних панелей

101 000 - 155 000

 

Системи автоматики, захисту, моніторингу, АСКОЕ, витратні матеріали

40 000 – 60 000

3

Монтаж і пусконалагоджувальні роботи

75 000 – 85 000

ВСЬОГО В СЕРЕДНЬОМУ

950000



Порядок отримання державної підтримки для СЕС в Україні

Отримання дозвільної документації для отримання державної підтримки – досить трудомісткий процес, який може займати до 1 року. Для прискорення процедури краще звернутися до досвідчених проектних компаній. Сам бюрократичний процес можна умовно розбити на 6 етапів, які відображені в Таблиці 3.

Таблиця 3. Етапи реалізації проекту будівництва та введення промислової СЕС в експлуатацію при отриманні держпідтримки у вигляді «зеленого» тарифу *

Етап реалізації

Термін

  1.  

Попередній аналіз проекту:

- розрахунок прогнозованої генерації на обраній земельній ділянці

- розробка техніко-економічного обґрунтування, бізнес-плану

- розробка техзавдання на проектування СЕС

15-30 днів

  1.  

Технічні умови приєднання до мереж:

- розробка ТЕО на приєднання до мереж

- твердження ТУ на проект приєднання СЕС до мереж

30-60 днів

  1.  

Проектні роботи:

- геологічні та геодезичні дослідження

- вибір і поставка обладнання

- розробка проекту СЕС і проекту приєднання СЕС до мереж

- розробка технічного завдання та проекту АСКОЕ

30-60 днів

  1.  

Будівельно-монтажні роботи:

- отримання дозволів на початок будівництва

- будівельно-монтажні роботи

- роботи по приєднанню СЕС до мереж

- отримання документів, які підтверджують готовність СЕС до введення в експлуатацію

60-120 днів

  1.  

Узгодження в НКРЕКП:

- отримання ліцензії на право виробництва електроенергії

- отримання «зеленого» тарифу

- реєстрація договору «купівлі-продажу» електроенергії

30-60 днів

  1.  

Узгодження в ДП «Енергоринок»:

- отримання статусу члена оптового ринку електроенергії України

- реєстрації системи АСКОЕ в ДП «Енергоринок»

- підписання договору купівлі-продажу електроенергії з ДП «Енергоринок»

30-60 днів

РАЗОМ В СЕРЕДНЬОМУ

Від 7 до 12 місяців

* Порядок отримання підтримки СЕС, який бере участь в «зелених» аукціонах, буде відомий в після прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Детальніше про порядок проведення аукціонів читайте тут.

Як збільшити прибутковість промислової СЕС

Загалом, усереднена оцінка економіки інвестицій в СЕС потужністю 1 МВт дозволяє говорити про достатньо високий рівень прибутковості на вкладений капітал на рівні 10-15% на рік. Це висока ставка для, практично, пасивної інвестиції, яка до того ж позбавлена ​​курсових ризиків, враховуючи прив'язку «зеленого» тарифу та аукціонної ціни до курсу євро.

При терміні окупності в 6-8 років, проект 2020-х років ще кілька років буде приносити прибуток за «зеленим» тарифом (діє до 2030 року), а в разі отримання аукціонної ціни – період після проходження точки беззбитковості проекту складе більше 10 років (аукціонна ціна встановлюється на 20 років з моменту введення об'єкта в експлуатацію). Важливо також зазначити, що 20-25 річному терміну відповідає і ефективна гарантійна робота основного обладнання СЕС, яка не потребує протягом цього періоду істотних капвитрат на ремонт.

Для мінімізації ризиків і збільшення інвестиційної привабливості СЕС важливо:

1. Звернутися до досвідчених проектувальників, які допоможуть знайти оптимальне рішення щодо ділянки, території будівництва СЕС, обладнання, а також проаналізують можливість і вартість підключення до енергомереж, допоможуть оформити дозвільну документацію для отримання держпідтримки.

2. Розробити стратегію реалізації проекту: вибрати оптимальну потужність, щоб максимально використовувати ефект масштабованості проекту, а також визначитися з черговістю введення об'єкта в експлуатацію.

3. Пам'ятати, що законом передбачено поступове щорічне зниження «зеленого» тарифу, тому, чим раніше об'єкт буде побудований, тим більші щорічні грошові потоки він буде генерувати.

Раніше
12-12-2019

Ринок відновлюваної енергетики у 2020 році: як будуть працювати "зелені" аукціони