24-11-2021

Угорський ринок відновлюваної енергії розвивається, але стикається з регуляторними бар'єрами

Огляд вебінару про ринок відновлюваної енергії в Угорщині від нашої платформи та CEENERGYNEWS

Сонячна енергія, біомаса та наземний вітер лідирують на ринку відновлюваних джерел енергії в Угорщині. Щоб знизити нинішню високу залежність від імпорту енергії та водночас досягти цілей кліматичної нейтральності в рамках "Зеленого курсу" Європейського союзу, країні необхідно розширити використання відновлюваних джерел енергії у своєму енергобалансі.

Ці та інші теми, включаючи структуру ринку відновлюваної енергії Угорщини, нормативно-правову базу, інтеграцію в глобальну та європейську правову базу, національну енергетичну стратегію, схеми державної підтримки відновлюваної енергетики та багато іншого обговорювалися експертами на вебінарі, організованому платформою GetMarket та CEENERGYNEWS.

Для досягнення цілей декарбонізації енергетичного сектора Угорщина має збільшити частку відновлюваних джерел енергії як мінімум до 21% до 2030 року. Однак правові та інші стандарти, що діють на її енергетичному ринку, створюють бар'єри для одних відновлюваних джерел та водночас більш сприятливі умови для інших. 

Наприклад, енергія вітру не отримує жодних державних субсидій, за словами Давида Ханіса, старшого юриста та адвоката юридичної фірми Oppenheim.

Крім того, угорське законодавство дозволяє будівництво наземних вітрових електростанцій лише в тому випадку, якщо "вони не перебувають у 12-кілометровій близькості до житлових зон". Таке регулювання робить практично неможливим будівництво нових вітроелектростанцій, оскільки простір у країні дуже обмежений", - підкреслив під час вебінару Альфа Діалло, науковий співробітник Регіонального центру досліджень енергетичної політики (REKK).

Через такі регулятивні заходи інвестиції, пов'язані з наземним вітром в Угорщині, обмежуються купівлею вітрових електростанцій.

З іншого боку, сонячна енергія, де спостерігається найшвидше зростання відновлюваної енергії в країні, яка, як очікується, досягне 12 ГВт до 2030 року, користується кращою регулятивною, ринковою та державною підтримкою, що робить її найбільш привабливою інвестиційною можливістю в Угорщині у сфері відновлюваних джерел енергії. Однією з причин цього є технологічна нейтральність угорських аукціонів з відновлюваних джерел енергії.

"Це означає, що всі види відновлюваних технологій, які беруть участь в аукціонах, які є основним способом будівництва нових електростанцій в Угорщині, повинні конкурувати із сонячною енергією", - сказав Діалло. "Це відбувається тому, що вартість електроенергії, виробленої наземними вітряними та сонячними установками, значно нижча, ніж вартість біомаси та інших відновлюваних технологій. Тому результат тендерів зазвичай такий, що тільки наземні вітрові та сонячні установки набувають значного фінансового чи економічного потенціалу, щоб бути присутнім на угорських аукціонах".

Ще однією причиною домінування сонячної енергетики є лише теоретична конкурентоспроможність наземного вітру через регуляторні обмеження, які практично стримують розвиток нових наземних вітрових проектів з 2012 року в Угорщині.

Проте певні бар'єри є і для сонячної енергетики. Одним із них є значно високі витрати на балансування, за яке несуть відповідальність виробники, але "ці ризики можуть бути знижені в майбутньому за більш ефективної синхронізації європейського ринку електроенергії", підкреслив Діалло на вебінарі.

Крім того, існує складність у доступі до інформації про точки приєднання до мереж та можливості укладання угод про купівлю сонячної енергії (PPA). У той час як фотоелектричні та наземні вітряні електростанції досягають точки економічної самодостатності на європейському ринку, в Угорщині укладення PPA є лише теоретичною можливістю через надмірний корпоративний податок, від якого звільняються лише ті відновлювані електростанції, які беруть участь у схемах підтримки KÁT або METÁR.

Оскільки корпоративні PPA мають значні цінові недоліки в Угорщині, "основним способом створення нових відновлюваних фотоелектричних потужностей є тендери METÁR", - сказав Діалло.

Раніше
15-11-2021

CMS виступила юридичним радником ЄБРР у зв’язку із здійсненням НЕК «Укренерго» першого розміщення облігацій сталого розвитку