16-05-2022

Українська енергосистема приєднується до єдиної європейської електроенергетичної системи ENTSO-E

16 березня 2022 року Україна приєдналася до єдиної континентальної європейської електроенергетичної системи ENTSO-E та завершила аварійну синхронізацію своїх електромереж з ENTSO-E у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Процес синхронізації

Донедавна лише невелика частина енергосистеми України (звана "Бурштинський енергоострів") була синхронізована з Європейською мережею операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E), тоді як решта мережі була синхронізована з енергосистемами Росії та Білорусі.

Підготовка до синхронізації усієї української енергосистеми з ENTSO-E розпочалася у 2017 році після підписання оператором української системи електропередачі "Укренерго" угоди про приєднання енергосистеми України до енергосистеми Континентальної Європи Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E).

В рамках поточного процесу синхронізації передбачалося, що з 24 лютого 2022 року до 27 лютого 2022 року українська енергосистема функціонуватиме в ізольованому режимі, щоб підготувати її до синхронізації з ENTSO-E. Проте через вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року українська енергосистема залишилася в ізольованому режимі.

27 лютого 2022 року, у відповідь на вторгнення, "Укренерго" надіслало запит до ОСР континентальної Європи щодо термінової синхронізації української енергосистеми з ENTSO-E. В результаті 16 березня 2022 року Україна приєдналася до єдиної континентальної європейської електроенергетичної системи ENTSO-E та завершила пробну синхронізацію української енергосистеми з ENTSO-E. Цей перехід означає, що Росія більше не контролюватиме технічні аспекти мережі України, такі як частота мережі.

Це важлива віха на шляху до постійної синхронізації у майбутньому. Крім того, 26 квітня 2022 року ОСР (Укренерго) приєднався до ENTSO-E у ролі члена-спостерігача, що ознаменувало початок нового розділу у важливих відносинах між Укренерго та всіма європейськими ОСР , що входять до ENTSO-E.

"Синхронізація означає європейську допомогу у разі надзвичайних ситуацій, що підвищує стабільність енергосистем України та Молдови", – сказав Артур Лорковський, директор Секретаріату Енергетичного співтовариства. "Це означає безпечнішу роботу атомних електростанцій в Україні. Після припинення російської військової агресії синхронізація призведе до підвищення енергетичної безпеки та збільшення вигод для споживачів з обох боків".

Можливості міжмережевих з'єднань ENTSO-E

В даний час Україна має такі зв'язки з країнами ENTSO-E:

Ці з'єднання забезпечують перетікання електроенергії між енергосистемою України та ENTSO-E, імпорт та експорт електроенергії в Україну або з України, а також аварійну допомогу енергосистемі України.

Крім того, очікується, що згодом український та європейський ринки електроенергії будуть синхронізовані, що може призвести до того, що Україна стане експортером електроенергії до ЄС, а також посилення конкуренції на ринках України та ЄС.

Раніше
04-04-2022

Можливий вплив механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) на український ринок електричної енергії