21-04-2020

УКРЕНЕРГО направила до регулятора пропозиції та напрацьовані матеріали щодо відшкодування вартості за обмеження ВДЕ

НЕК «Укренерго» направила на розгляд НКРЕКП пропозиції змін до низки нормативних документів щодо балансування ВДЕ в енергосистемі, які були розроблені разом з учасниками ринку та профільними асоціаціями.

Також було направлено матеріали робочої групи щодо можливого способу відшкодування вартості невідпущеної в результаті виконання диспетчерських команд енергії виробників ВДЕ (обмеження генерації). Зазначимо, що під час тривалої дискусії про зазначений спосіб відшкодування не було досягнуто єдиної позиції всіх учасників робочої групи. Пропозиції Укренерго та низки учасників ринку до Порядку купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом» передбачають, що обов’язки з відшкодування коштів будуть покладені на ДП «Гарантований покупець» через наявність чинних договорів з генерацією ВДЕ, оскільки в подальшому, їх можна буде доповнити положеннями про компенсацію та методологію розрахунку. Таким чином, варіант покладання даних зобов’язань на ДП «Гарантований покупець» потребує мінімуму законодавчих та процедурних змін (Протокол №4 робочої підгрупи з підготовки змін щодо регламентації балансування ВДЕ з додатками).

Пропозиції, направлені, до Регулятора, стосуються змін до Кодексу системи передачі,  Кодексу комерційного обліку та Правил ринку, які, зокрема, передбачають:

З усіма матеріалами можна ознайомитися на офіційній сторінці сайту Укренерго в розділі “Робочі групи”.

Раніше
17-04-2020

Як впливає карантин на енергетичну галузь України?