ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕНЕРГОСИСТЕМИ

share

    Cьогодні ми є свідками глобальної енергетичної трансформації світу. Йдеться про формування нової енергореальності, що кардинально відрізнятиметься від звичайної картини енергетичної геополітики завдяки переходу від традиційних джерел енергії (вугілля, природного газу, нафти) до відновлюваних. В яких напрямах відбуваються ці перетворення та зміни?  Розглянемо ключові тренди.

1. Світ стає дедалі більш електрифікованим. У зв’язку з тим, що електроенергія перетворюється на домінуючий енергоносій,  енергоспоживання у світі має збільшитись вдвічі. Щоб це стало реальністю, провідні експерти світу працюють на політичному та бізнесовому рівнях над створенням повністю електричної екосистеми, яка одночасно зможе зробити життя комфортним, екологічно чистим та безпечним для всіх, де провідну роль відіграватимуть ВДЕ (відновлювальні джерела енергії). 

2. Відновлювана енергетика стала міжнародним трендом, який об’єднує країни в намірах зменшення викидів парникових газів. Головна причина - протидія кліматичним загрозам. За прогнозами експертів всесвітнього руху Amnesty International, існує висока ймовірність того, що хвилі аномальної спеки будуть траплятись все частіше та триватимуть довше, аномальні опади у світі ставатимуть більш інтенсивними та траплятимуться частіше. Температура та кислотність океанів зростатимуть, а рівень морів – підвищуватиметься. Все це вже має руйнівний вплив на людське життя через високий рівень СО2.  Саме тому в 2015 році 196 держав світу підписали Паризьку кліматичну угоди, беручі зобов’язання регулювати заходи зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 р. Враховуючи, що світу (за даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату) залишилося лише близько 10 років, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5 ° C, світове співтовариство налаштовано рішуче та відповідально.  Тому можна стверджувати, що перехід на ВДЕ є неминучим.  

3. По факту,  альтернативна енергетика забезпечує понад чверть (26%) світового виробництва електроенергії. З 2000 року, за винятком гідроенергетики, виробництво електроенергії на основі ВДЕ виросло більш ніж в 10 разів.  І судячи із цифр, це виробництво стрімко зростатиме. Зокрема, за прогнозами Міжнародної енергетичної агенції (від 21 жовтня 2019 р.), загальна потужність у світі відновлюваної енергії зросте на 50 % між 2019 та 2024 роками. Більшу частину – 60% приросту – надаватиме «сонце». В цілому ж частка відновлюваних джерел енергії у світовій енергетиці повинна збільшитись удвічі до 2030 року, щоб сприяти глобальній трансформації енергії, досягти цілей сталого розвитку та шляху до безпеки клімату. Поновлювана електроенергія повинна забезпечити 57 відсотків світової енергії до кінця десятиліття, порівняно з 26 відсотками сьогодні.

4. За даними останньої Глобальної доповіді REN21 про статус відновлюваної енергетики (2019 р.), у 2018 році на частку відновлюваної енергетики припадало близько двох третин світових інвестицій в електроенергетику. За даними січневого звіту 2020 р. від IRENА, ці суми мають зрости удвічі до 2030 р.  для забезпечення стійкого майбутнього планети. При цьому глобальні субсидії для підтримки відновлюваної енергетики  є вдвічі нижчими від глобальних субсидій для споживання викопного палива, які були оцінені в 2017 р в $ 300 млрд.  Поновлювані джерела енергії довели, що вони можуть надавати конкурентоспроможні рішення, забезпечуючи при цьому безліч переваг.

  1. Зростаючий досвід використання ВДЕ в усьому світі зруйнував міфи про їхню нездатність задовольнити глобальні потреби в енергії. За даними енергетичних експертів REN21, технології використання ВДЕ довели свою надійність і в даний час забезпечують дешевші варіанти виробництва електроенергії. Це пов’язано з тим, що починаючи з 2009 року ціни на сонячні фотомодулі знизились, за різними підрахунками, в 6-8 разів, а їхня ефективність зазнала значних покращень. 

У контексті реальних цифр, прогнозів та світових тенденцій  це означає, що Україна, як частина світового співтовариства, вже неминуче інтегрована в ці процеси. Хочу підкреслити, що у цих процесів немає зворотнього ходу. Бо це глобальний напрям «переформатування» світової енергетики перед обличчям надзвичайної  планетарної кліматичної ситуації та побудови сталого енергетичного  майбутнього. 

Згідно із затвердженою Енергетичною стратегією України на період до 2035 року, загальна частка ВДЕ в енергобалансі України має скласти 25 % при необхідних інвестиціях в 20 млрд євро. Це - досить амбітні плани в українських умовах, враховуючи виникнення низки проблем, які можуть «заморозити» їхню реалізацію. Серед них: ретроспективний перегляд «зеленого» тарифу, потенційні судові  позови з боку міжнародних інвесторів, невизначеність «правил гри» на ринку, законодавча неврегульованість щодо систем енерго акумулювання, відсутність балансуючих потужностей в об’єднаній енергетичній системі та інш. Натомість, колосальної роботи в середині країни вимагає проведення широкомасштабної політики та впровадження нової культури споживання енергії, реалізація енергоефективних заходів (як серед населення, так і в промисловому секторі), повернення довіри міжнародних інвесторів і  введення ТАБУ на порушення “правил гри” і задекларованих домовленостей, побудова ефективного державного регулювання енергетичного ринку в цілому. 

Зараз в контексті розглянутих трендів  ми стоїмо на порозі створення нового енергетичного світу. Це впливатиме на нас набагато більше, ніж ми  про це думаємо. За великим рахунком всі ці зміни та тенденції змінюватимуть світ таким чином, що чиста енергія забезпечуватиме майже кожен аспект нашого життя.  Тому «зелена» енергетика в перспективі наступного десятиріччя буде вже не просто прогресивним трендом, а життєвою необхідністю, яка визначатиме рівень якості нашого життя. Переконаний,  що Україна встигне підготуватись до критичних переломних точок, які назавжди змінять енергетичну концепцію світу, та ввійде до переліку енергетично прогресивних країн світу.