Нові умови отримання "зеленого" тарифу для вітрових проектів

share

Український регулятор повідомляє, що вітрові проекти з pre-PPA повинні подати чинні технічні умови для підключення до мережі або документи на завершення підключення до мережі для отримання "зеленого" тарифу.

22 червня 2021 р. Національна комісія з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - "Регулятор") розмістила на своєму веб-сайті проект постанови про внесення змін до Порядку встановлення, перегляду та припинення дії "зеленого" тарифу на електроенергію для суб’єктів господарювання, споживачів, зокрема енергетичних кооперативів та домогосподарств, генераційні установки яких виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії ("проект резолюції"), доступною українською мовою за посиланням http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70993. Останні громадські слухання щодо проекту резолюції відбулися 10 серпня 2021 року.

Відповідно до проекту постанови вводиться нова вимога до переліку документів, які необхідно подати для отримання «зеленого» тарифу. Якщо технічні умови для підключення до мережі закінчилися в силу закону на дату подання заявки, заявник повинен буде подати щодо своєї генеруючої установки або

  • копію акта про надання послуги при підключенні до мережі або
  • копію повідомлення про надання послуг з приєднання до електромережі електростанції або її частини.

У разі прийняття Проекту постанови претенденти на “зелений” тариф також будуть зобов’язані:

  • ввести в експлуатацію свої електростанції (без завершення підключення до мережі) та подати заявку на «зелений» тариф до закінчення терміну технічних умов приєднання до мережі; або
  • підключити свої електростанції до електромережі, якщо вони подають заявку на «зелений» тариф після закінчення терміну технічних умов приєднання до мережі.

Іншим варіантом потенційно може бути продовження Договору про приєднання до мережі та отримання нових технічних умов від відповідного власника мережі. Однак незрозуміло, чи підтримають такий підхід відповідні власники мереж, та чи не отримає заявник нових громіздких вимог для підключення до мережі за нових технічних умов та чи не створить він ризиків для свого pre-PPA (якщо заявник реалізовує проект за pre-PPA).

Проект Резолюції торкнеться переважно проектів вітрових pre-PPA проектів, які наразі будуються і, швидше за все, будуть завершені дуже близько до закінчення терміну дії технічних умов. Таким чином, очікувані зміни повинні бути серйозно враховані відповідними інвесторами при плануванні дорожньої карти для реалізації їх вітрових проектів.

Як повідомлялося, 15 липня 2021 р. Верховна Рада України ухвалила Проект Закону України "Про внесення змін до деяких правових актів України, що стосуються спрощення підключення до мережі" № 5009 від 03 лютого 2021 р. ("Проект закону") доступний українською мовою за адресою http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70993 у другому читанні. Для набуття чинності цей законопроект ще має бути підписаний Президентом України та офіційно опублікований. Більшість положень набирають чинності з моменту публікації, за певними винятками.

Серед інших змін, законопроект вносить зміни у термін дії технічних умов щодо приєднання до мережі. Відповідно до чинного Закону України № 2712-VIII від 25 квітня 2019 року (“Закон No 2712-VIII”) технічні умови Договорів про приєднання до електромережі дійсні протягом 2 років для сонячних електростанцій та 3 роки для всіх інших електростанцій (очевидно, з дати їх випуску). Закон No 2712-VIII передбачає два винятки з цього загального правила, а саме:

  • Технічні умови для переможців аукціонів діятимуть на період будівництва (для сонячних електростанцій - 2 роки, а для вітрових електростанцій та інших електростанцій - 3 роки, з можливим продовженням на 1 рік за умови видачі додаткової банківської гарантії, з дати угоди);
  • Технічні умови, видані до набрання чинності Закону, дійсні для сонячних електростанцій не більше 2 років, а для вітрових та інших електростанцій з ВДЕ не більше 3 років з дня набрання чинності Закону No 2712-VIII (22 травня 2019 р.).

Законопроект передбачає ще один виняток. Якщо технічні умови видаються на приєднання до електромережі проектів з pre-PPA і такі pre-PPA були укладені до 31 грудня 2019 року, то такі технічні умови, крім технічних умов для сонячних електростанцій, будуть чинними до 31 грудня 2022 року. Враховуючи те, що переважно девелопери сонячних та вітрових проектів виконували pre-PPA, поправка передбачає розширення законодавством технічних умов для всіх вітрових проектів за умови pre-PPA. За відсутності зазначених вище змін, девелопери вітрової енергетики зіткнулися б із ситуацією, коли у них все ще буде дійсний pre-PPA, але їх Договір на підключення до мережі закінчиться, і вони не зможуть підключитися.

Тому, якщо проект закону та проект постанови наберуть чинності, інвестори вітрових проектів за договором pre-PPA мають розглянути можливість завершення будівництва вітроелектростанцій (без завершення підключення до мережі) та подати заявку на "зелений" тариф до 31 грудня 2022 р. Або завершити будівництво вітрових електростанцій та підключення до мережі та подати заявку на "зелений" тариф після 31 грудня 2022 року.