Як Європа робить сонячну революцію реальністю

share

Україна виявилася нездатною виконувати свої міжнародні зобов’язання, страждаючи від реалізації планів, які сама ж для себе і набудувала. 

Але зовсім поряд, у Європейському Союзі, повним ходом йде справжня енергетична революція. І здається, її не спинити, бо відновлювана енергетика - це вже не сектор, який штучно підтримується державною підтримкою. Вона стає ключовою для економік індустрією, де працюють сотні тисяч людей, тисячі підприємств, та куди залучаються мільярди інвестицій навіть без “зелених” тарифів.

Минулого року країни-члени ЄС встановили 16,7 ГВт сонячних станцій. Це вдвічі більше, ніж показник 2018 року - 8,2 ГВт. Іспанія нарешті повертається у лідери за встановленими потужностями і темпами росту - 4,9 ГВт нових СЕС тільки у 2019-му.

5 найбільших сонячних ринків Європи дають регіону більше 75% всієї нової потужності СЕС. Але незважаючи на порівняно малий внесок інших країн, більшість рухається у правильному напрямку. Приріст нових потужностей спостерігається у 26 із 28 країн-членів ЄС.

У загальному, європейська сонячна енергетика - це 132 ГВт станом на кінець 2019 року. Це на 14% більше, ніж працювало на кінець 2018 року - 115 ГВт.

Звідки беруться такі результати?

Цілі 2020 року

Європейські країни мають досягти поставлених цілей у відновлюваній енергетиці до кінця цього року. Станом на кінець 2017 року лише 11 з 28 країн-членів ЄС виконали свої зобов’язання. Оскільки сонячна енергетика є найбільш популярною серед громадян та підприємств, всі країни закладають амбітні цілі по встановленню СЕС у свої стратегічні документи.

Clean Energy Package та European Green Deal

Набір законодавчих актів “Чиста енергія для всіх європейців” був повністю прийнятий в середині 2019 року. Він включає амбітну мету у 32% ВДЕ в ЄС до 2030 року, закріплює право громадян та компаній на власне споживання енергії і пріоритетність малих потужностей у приєднанні до мереж. Крім усього іншого.
І щоб тримати себе в тонусі, Європа збирається прийняти European Green Deal (Європейську зелену угоду), яка має закріпити зобов’язання стати кліматично нейтральним континентом до 2050 року.
Більше того, після аналізу результатів “Цілей 2020” можливий перегляд цілей по викидам парникових газів, збільшивши до 55% з сьогоднішніх 40% (до 2030 року).

Аукціони на квоти підтримки ВДЕ

Аукціони дозволяють підтримувати конкуренцію та контролювати темпи встановлення нових потужностей СЕС. Вони стали ключем до того, щоб політики та бізнес побачили, наскільки сонячна енергія може бути конкурентною з іншими джерелами. На деяких ринках сонячні проекти виграють навіть технологічно нейтральні аукціони, тобто успішно конкурують з іншими видами чистої енергії.

Цінова конкурентність

Усі заходи та інструменти призводять до значного підвищення конкурентоздатності сонячної енергетики на європейських ринках. Сонячні проекти часто є вигіднішими, ніж інші джерела енергії. Їх привабливість продовжує рости по мірі того, як іде вниз крива зниження вартості технології. А це відбувається швидше, ніж у інших технологій.

Власне споживання, діджиталізація та акумуляція

На багатьох європейських ринках сонячні кіловати вже дешевші за роздрібні ціни. Це означає, що більше підприємств та громадян інвестують у сонячні станції. Вогню підливає швидке падіння цін на системи зберігання енергії. Разом з новими цифровими та розумними рішеннями для малих проектів, це приваблює ще більше споживачів. Природно, що люди хочуть краще контролювати своє споживання та рахунки.
Хоча, щоб стимулювати прозюмерів, потрібно адаптувати податкові кодекси та дизайн енергетичних ринків. Потрібні нові рішення для peer-to-peer та інших цифрових моделей, і на цьому теж акцентує Clean Energy Package.

Корпоративні PPA

Прямі довгострокові контракти на постачання енергії з чистих джерел стають нормальною практикою для багатьох великих компаній. Справа не тільки у корпоративній відповідальності та піару. Уже зараз можна конрактувати чисту енергію за конкурентними цінами. Корпоративні PPA (power purchase agreements) стали популярними у США, а зараз цей тренд поширюється і на Європейський Союз. Раніше були більш поширені корпоративні PPA з вітровими станціями, оскільки в Європі багато сонячних станцій мали недостатньо велику потужність, щоб забезпечити великі потреби корпорацій. Але потужні промислові СЕС повертаються в Європу, і це дозволяє пропонувати контракти з низькими цінами та великими об’ємами поставок. На початку 2019 року був підписаний договір на постачання енергії з групою проектів загальною потужністю 708 МВт в Іспанії та Португалії. У Німеччині у цьому році побудують першу станцію потужністю 180 МВт, що не буде отримувати жодних державних субсидій.

Тому, українським політикам, чиновникам та усім гравцям ринку на замітку. Конкурентна та успішна відновлювана енергетика - це результат стратегічного планування і системного впровадження політик та інструментів, що дозволяють все більшій кількості гравців долучатися до енергетичних проектів.

 

Максим Бабаєв,
CEO GetMarket